U bent hier

HTML codes voor beginners

We hebben onze eigen SEO tool ontwikkeld, waarmee je een heel goed overzicht krijgt van de keywords die echt belangrijk zijn:

Rankshaper.com

Inmiddels bestaan er al zoveel mogelijkheden om een website te maken zonder enige kennis van HTML, dat het heel begrijpelijk is dat je je dit afvraagt. Maar heb jij je website wel eens bekeken op een andere computer met een andere browser? Of heb jij ook wel eens dat iets er goed uit ziet als je het maakt, maar net wat anders is als je het in je browser test? Of wil je een professionele website maken, die geoptimaliseerd is voor een zoekmachine als google? Dan kun je niet zonder wat kennis van HTML.

Uitleg HTML

HTML is niet moeilijk, maar het biedt wel veel mogelijkheden. Daarom zul je af en toe wat moeten puzzelen om je website zo te krijgen zoals je hem zelf wilt hebben. Als je meer ervaring hebt, wordt je hier vanzelf handiger in.
HTML werkt met zogenaamde tags. Je hebt altijd(!) een begintag en een eindtag. De begintag ziet er als volgt uit: <...> De eindtag lijkt hierop, die ziet er zo uit : </...>. Wordt dit ingewikkeld? Nee, alleen moet je het even een paar keer doen. Probeer het eens uit in je kladblok. Je gaat met html werken, dus je begint je tekst met de tag <html>. Daarna komt het hoofd van je website dat doe je met de tag <head> Het hoofd van je website is zeer belangrijk voor google, hier kun je informatie in zetten waarmee google sneller vindt waar je website over gaat. Ook kun je er bijvoorbeeld een titel in zetten, dit doe je met de tag <title> DIT IS DE TITEL </title>. Heb je het hoofd af, dan bendig je dat met </head>.
Dus wat hebben we nu?
<html>
<head>
<title> DIT IS DE TITEL </title>
</head>
</html>

Je ziet dat de tag nog open staat. Dit betekent dat je nog steeds met bezig bent. Dat klopt, dus voorlopig laten we hem nog even open staan. Het wezenlijke deel van je website, waar je je teksten en plaatjes in zet, dat heet
de

Hier plaats je je werkelijke teksten. Ook deze sluit je af met .
Dus wat krijgen we dan?
<html>
<head>
DIT IS DE TITEL
</head>
<body>
De tekst van je website
</body>
</html>

Oke, dit is saaie html. Het wordt pas leuk als je de tekst op gaat maken. Ook dit werkt met tags. Bijvoorbeeld

Voor de tekst

na de tekst. De tekst die je tussen de tags zet, krijgt de eigenschappen van de tags die je meegeeft.

<html>
<head>
<title> DIT IS DE TITEL </title>
</head>
<body>
<h1> Welkom </h1>
</body>
</html>

De kladblok

Als je deze tekst in je kladblok plaatst, en je slaat het bestand op als type "alle bestanden" met een naam die eindigt op .html, dan kun je hem openen in je internetbrowser. Wil je nog meer leren? Probeer eens wat te plaatsen tussen de tags <strong> </strong>, <em> </em> of maak een alinea met <p> </p>. Ook kun je veel informatie halen uit de broncode van een bestaande website. Probeer maar eens uit te zoeken hoe je een plaatje in je website plaatst.

Categorie: