U bent hier

Generieke medicijnen

We hebben onze eigen SEO tool ontwikkeld, waarmee je een heel goed overzicht krijgt van de keywords die echt belangrijk zijn:

Rankshaper.com

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 02/04/2018 - 14:35

Het ontwikkelen van medicijnen tot aan het moment dat ze op de markt gebracht worden is een tijdrovend en zeer kostbaar proces, waar grote financiële risico’s aan verbonden zijn. Om er voor te zorgen dat fabrikanten toch brood zien in het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, zijn er wettelijke regels die de fabrikant beschermen tegen namaak. De fabrikant kan een octrooi of patent aanvragen op een nieuw medicijn en hij is dan 20-25 jaar de enige die dit medicijn mag produceren. Omdat de fabrikant uiteraard de kosten van het ontwikkelen van een medicijn eruit wil halen en ook nog winst wil boeken, zijn prijzen van net ontwikkelde medicijnen erg hoog.

Voordat een innovatief medicijn op de markt komt moeten er veel stappen worden doorlopen. Hieronder in sneltreinvaart de stappen die gezet moeten worden:
• Ontwikkelen en het uitproberen van het innovatieve medicijn kost ongeveer tien jaar.
• Een college van deskundigen beoordeeld of een medicijn mag worden voorgeschreven.
• De fabrikant bedenkt een merknaam en bereidt een reclamecampagne voor richting artsen en apothekers.
• Het medicijn wordt op de markt gebracht.

Als het octrooi afloopt mogen ook andere fabrikanten hetzelfde medicijn produceren en omdat zij geen hoge ontwikkelingskosten hebben gehad, kunnen ze het medicijn veel goedkoper op de markt brengen. Dit noemen we dan generieke medicijnen.
De werkzame stof in de generieke medicijnen moet hetzelfde zijn en in dezelfde hoeveelheid aanwezig zijn als in het oorspronkelijke medicijn. Op de medicijnverpakking en in de bijsluiter is de werkzame stof duidelijk aangegeven, zodat u zeker weet dat u het goede medicijn te pakken hebt. De octrooihouder heeft het recht op de merknaam, die dan ook niet door anderen mag worden gebruikt. Generieke medicijnen komen dan vaak onder de naam van de werkzame stof op de markt.

Zo is begin negentiger jaren van de vorige eeuw tegen migraine het merk Imigran op de markt gekomen, met als werkzame stof het middel sumatriptan. De prijs van dit medicijn was in het begin meer als 60 gulden per pil en zelfs meer als 100 gulden voor een injectie, omdat veel migraineaanvallen gepaard gaan met misselijkheid en het toedienen van een tablet dan meestal geen effect heeft. Nadat het patent afgelopen was werden er veel generieke medicijnen voor migraine ontwikkelt en nu kost een pil hooguit € 11,- per stuk.
Omdat migraine een veel voorkomende ziekte is, die ernstige gevolgen heeft voor het functioneren van de patiënt, was het te verwachten dat veel fabrikanten hiervoor generieke medicijnen zijn gaan ontwikkelen. Door de onderlinge concurrentie werd de oorspronkelijke fabrikant ook gedwongen om de prijs te verlagen.

In Nederland moet de toedieningsvorm van het generieke medicijn hetzelfde zijn als van het oorspronkelijke medicijn. Voor migraine zijn er dus een aantal nieuwe tabletten op de markt gekomen, maar voor injecties is er nog steeds geen ander alternatief. Blijkbaar is het ingewikkelder om deze toedieningsvorm te ontwikkelen.

Category: