U bent hier

Fitness met een borrel

We hebben onze eigen SEO tool ontwikkeld, waarmee je een heel goed overzicht krijgt van de keywords die echt belangrijk zijn:

Rankshaper.com

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 10/17/2016 - 12:46

Alcohol & Fitness

Je hoort vaak opmerkingen zoals: Ik heb gisteren weer teveel gedronken, nu heb ik heel de week voor niks getraind. Of klinkt de vraag die je je ’s avonds thuis op de bank stelt: “Hoeveel kwaad kan dat ene extra wijntje nu eigenlijk?” Je bekend in de oren? Dan is dit artikel iets voor jou!

Ik probeer hierin een zo nuchter ( haha ) mogelijke blik te werpen op de combinatie tussen alcohol en fitness. Wat zijn nu precies de consequenties van een lekkere borrel en zijn er mogelijkheden om bijwerkingen te minimaliseren?

We maken hierin onderscheid tussen de volgende punten:

Trainingsherstel
Bevordering vetopslag
Slaapkwaliteit
Motivatie
Vochtbalans

Trainingsherstel

Je lichaam ziet alcohol na consumptie als een acute bedreiging voor zijn gehele systeem, alle processen draaien overuren om dit vergif zo snel mogelijk je lichaam uit te krijgen. Dit houd in dat de dingen waar het zich oorspronkelijk mee bezig hield op een pauze worden gezet. Hierbij dus ook je “eiwitsynthese” oftewel je herstel van een fitness training. Het duurt ongeveer 1,5 uur voor één alcohol consumptie je lichaam uit gereinigd is en per consumptie vertraagd je eiwitsynthese met ongeveer 1/3. Zoals je ziet is het herstel bij 1 a 2 drankjes op een avond niet drastisch verminderd, maar ga je de grens opzoeken kan het een problematische factor zijn.

Bevordering vetopslag

Zoals hierboven omschreven heeft alcohol in je lichaam zo ongeveer altijd prioriteit en worden de resterende processen op pauze gezet. Dit houd dus ook in dat wanneer je extra kcal binnenkrijgt terwijl je genoeg alcohol op hebt dit niet meer gebruikt kan worden gezien je lichaam al voldaan is van de lege kcal getrokken uit alcohol. Om het samen te vatten: Je wordt niet zozeer dikker van de kcal gehaald uit alcohol ( op mierzoete mixdrankjes na ) maar eerder van het eten wat je ernaast consumeert.

Slaapkwaliteit

“ik slaap altijd beter na een paar drankjes” is een uitdrukking die ik al vaak voorbij heb horen komen. Hoeveel is hier nu eigenlijk van waar? Alcohol is een verdovend middel, dus ja het klopt dat je sneller in slaap valt. Het nadeel ervan zit hem in de kwaliteit van de slaap die je krijgt. Je slaapritme bestaat uit verschillende periodes, namelijk REM slaap en diepe slaap. In een gemiddelde slaapcyclus wissel je hier gedurende 8 uur zo’n 6-8 keer tussen. Wanneer je stevig hebt gedronken nog maar 2-3 keer. Dit verklaard dus ook waarom je het idee kan krijgen vrijwel niet geslapen te hebben wanneer je de avond ervoor genoeg hebt gedronken. Je diepe slaap kenmerkt het proces waarbij je lichaam volledig herstelt, hier krijg je simpelweg veel minder van in combinatie met alcohol.

Motivatie

Het volgende punt in de lijst gaat over de belemmering van motivatie na het gebruik van alcohol. Een vrij simpel feit wat de meesten zullen herkennen, hoe vaak heb je na een avond stevig drinken het voor elkaar gekregen om een persoonlijk record neer te zetten in de gym? Dat dacht ik al.

Niet alleen de fysieke beperkingen zijn dingen waar je rekening mee dient te houden, maar probeer er ook voor te zorgen dat je focus niet afdwaalt van je fitness doelstelling.

Vochtbalans

Alcohol werkt als een diuretica, dit is een mooi woord dat verteld dat alcohol vocht onttrekt uit je lichaam. Is het je wel eens opgevallen dat je ineens veel meer moet plassen tijdens / na het drinken van alcohol. Alcohol trekt vocht uit alle plekken in je lichaam aan zodat er een onbalans ontstaat. Dit is ook de reden dat je de volgende dag hoofdpijn kan ervaren, er bevindt zich bijna geen vocht meer in het gebied tussen je schedel en je brein. Wil je dit zo ver mogelijk voorkomen? Zorg ervoor dat je tussendoor genoeg water drinkt!

Nog even alle tips op een rijtje gezet:

Als je alcohol drinkt, zorg ervoor dat je verder niks eet! Dit wordt direct als vet opgeslagen
Probeer een uurtje voordat je naar huis gaat te stoppen met drinken, hiermee gun je je lichaam een kans om de alcohol uit je systeem te krijgen en dit zal je slaapkwaliteit bevorderen.
Heb je de opvolgende ochtend/middag iets belangrijks gepland? Drink eens wat minder
Probeer alleen te drinken op rustdagen, doe je dit een keer niet is het geen ramp maar zoals boven vermeld verminderd alcohol het herstel

Al met al is alcohol geen regelrechte ramp voor je fitness prestaties wanneer je er volwassen mee om kunt gaan. Geniet van het leven, daar hoort zo nu en dan wat lekkers bij,

maar zoals altijd.. met mate

Emil Gijbels

Link naar blog op FX:

http://www.fxpersonaltraining.nl/alcohol-fitness/

Link naar site FX:

www.fxpersonaltraining.nl

Category: