U bent hier

Een top tien van fatasy en science fiction

We hebben onze eigen SEO tool ontwikkeld, waarmee je een heel goed overzicht krijgt van de keywords die echt belangrijk zijn:

Rankshaper.com

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 01/08/2017 - 20:17

Een top tien van goede science fiction en fantasyboeken. Nog meer aanraders vind je op BesteBoeken.be.

1. Hyperion - Dan Simmons

Een vierdelige science fiction en fantasy reeks die een ongelooflijke literaire prestatie is. In de boeken toont Dan Simmons zijn onovertroffen verbeeldingskracht. Zo schept hij met de Shrike een van de meest iconische fantasy figuren. Een echte aanrader, ook voor wie normaal gezien geen fantasy leest.

2. The Way of Kings - Brandon Sanderson

The Way of Kings is het eerste deel van The Stormlight Archive van Brandon Sanderson waarvan er al twee delen zijn verschenen in het Engels in een serie die tien delen moet gaan tellen. Al direct bij de publicatie van The Way of Kings begon de serie te verschijnen in allerlei top tien lijstjes van fantasy op het internet en terecht. Het is geen intellectuele fantasy, maar ouderwets avontuur en intrige in een erg mooi opgezette wereld van ridders, zwaarden en koningen met op de achtergrond steeds een toon van dreiging.

3. Duin / Dune - Frank Herbert

Een echte space opera in 6 delen en voor mij een van de grootste science fiction klassiekers. Het verhaal telt echter zoveel fantastische elementen (Space Gild, Bene Gesserit, de voorspellende gaven van Paul Atreides, de Kwisatz Haderach) dat je het ook terecht als fantasy kan zien. Bevat voor mij van de mooist uitgewerkte werelden in een science fiction wereld met de woestijnplaneet Duin voorop. Een interessante mengeling van mythologie, geestverruiming, religie en technologie die een echte mijlpaal in de literatuur is.

4. Het Spel der Goden - Steven Erikson

De ultieme sword & sorcery fantasy serie die er is. Met tien delen van elk rond de duizend pagina's is het ook de meest volumineuze fantasy reeks die er bestaat denk ik, maar dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit. Steven Erikson laat zijn fantasie de vrije loop wat maakt dat de reeks een rijk tapijt is van plots en subplots die misschien niet altijd even mooi tot het einde afgewerkt zijn maar die niettemin erg de moeite zijn om te lezen. Elke fantasy liefhebber moet deze reeks gelezen hebben. Spijtig genoeg zijn enkel de eerste vier delen in het Nederlands verschenen dus je kan best de serie direct in het Engels beginnen te lezen.

5. Half a King - Joe Abercrombie

Een meer recent verschenen trilogie (The Shattered Sea) van Joe Abercrombie die erg leuk leest en erg goed geschreven is. Voor mij een betere serie dan het meer bekende De macht van het zwaard. Erg interssante personages met de aan één hand kreupele prins Yari voorop en een plot vol avontuur, strijd en magie die erg te genieten is. Puur vakmanschap van een erg goede fantasy schrijver. Een reeks die zowel jeugd als volwassenen zal aanspreken. Wel alleen nog maar in het Engels verschenen.

6. In de ban van de Ring - J. R. R. Tolkien

Gezien het succes van de films behoeft In de ban van de Ring niet veel uitleg lijkt me. Een boek dat een ongelooflijke impact had op fantasy en dat door veel fantasy auteurs nog steeds als een blauwdruk lijkt te worden gebruikt voor het schrijven van hun eigen boeken. Je bent dan beter af het origineel te lezen dat ook de moderne lezer nog steeds kan boeien als een mooi en episch verhaal over vriendschap, opoffering en moed in een fantasierijke wereld.

7. De beproeving / The Stand - Stephen King

Een geweldig boek van Stephen King dat meestal onder horror wordt ondergebracht maar dat evengoed elementen van fantasy bevat. Een virus doodt bijna alle mensen. De overgebleven mensen moeten kiezen tussen goed en kwaad, tussen Mother Abagail en de duistere Randall Flagg. Een echte klassieker en een van de beste boeken van Stephen King.

8. A Game of Thrones - George R. R. Martin

De meest populaire fantasy reeks van het moment, ook omwille van de gigantisch populaire televisie reeks. Erg goede sword & sorcery fantasy. Het is een verhaal van ridders en koninklijke families dat zich op verschillende continenten tegelijk afspeelt met een verschrikkelijke dreiging in het koude Noorden en de wederkomst van draken in het warme Zuiden als toetje. Erg vlot geschreven en met een grote nadruk op actie en erg interessante personages is de reeks ongetwijfeld een aanrader voor iedereen die al dan niet van fantasy houdt.

9. Forge of Darkness - Steven Erikson

Forge of Darkness is deel 1 van de nieuwe Kharkanas Trilogy van Steven Erikson waarvan tot nu twee delen in het Engels zijn verschenen. In archaïsch Engels vertelt Steven Erikson het tragische en epische verhaal van de Tiste en de burgeroorlog die er zit aan te komen in Kurald Galain, het domein van Mother Darkness en haar consort Lord Draconus. Verschillende volken, goden en personages die we kennen uit The Malazan Book of the Fallen komen weer aan bod maar nu in een verhaal waarbij de plot sterker is.

10. De getekende / The Painted Man - Peter V. Brett

De Getekende is jongerenfantasy die ook zeker volwassenen kan aanspreken. Het vertelt het verhaal van de elfjarige Arlen en zijn strijd tegen de demonen die de mensheid belagen tijdens de nacht. Hij zal bij die strijd de hulp krijgen van de jongleur en muzikant Rojer en de kruidengeneester Leesha. Vlot leesbare fantasy met af en toe toch vrij gruwelijke beschrijvingen.

Meer goede fantasy is te vinden op http://besteboeken.be/beste-fantasy-boeken.

Category: